Flytta in

Till dig som tänker flytta in eller som just har flyttat in, tänk på

  1. Kolla omkring på denna sidan för att se vad som galler för din lägenhet.
  2. Tänk på att du måste godkännas av styrelsen innan du kan flytta in, då detta är en förutsättning för boendet, tillsammans i denna förening.
  3. Lägenhetens skick skall du komma överens om med säljare, vilket innebär att städning, hål i väggar och underhåll av lägenhet är något som ni avtalar. Styrelsen kommer innan din inflyttande att se till att lägenheten stämmer överens med de stadgar det finns för detta genom att syna lägenheten.
  4. Tänk på att det finns ont om parkeringar i området och att i stort sett alla parkeringsplatser i hela Annestad kommer inom kort att bevakas av firmor som Carpark, Europark osv. Boka din garage plats i god tid och kolla med ansvarig som du hittar på parkeringssidan.

Undersöka bostadsrätten

När du köper en bostadsrätt köper du två saker – nyttjanderätten och andelen i bostadsrättsföreningen. Det gör att olika typer av fel kan komma fram och det är utifrån denna risk du bör undersöka objektet ingående för att bedöma om det kommer att bli en bra investering.

Besiktiga lägenheten

En köpare av bostadsrätt bör precis som en villaköpare göra en besiktning av objektet. Med objektet menas föreningen och lägenhetens fysiska egenskaper.

Gå runt i huset

Kräv att få tillgång till alla utrymmen. Är huset välvårdat? Verkar det finnas en omtanke om huset? Gå ut på gården. Ta trappan i stället för att åka hiss. Finns rostfläckar på rör? Läcker taket på vinden? Flagnar färgen på väggarna i trapphuset?

Sparar sig helt enkelt föreningen till låga avgifter genom bristfälligt underhåll? Då kommer notan garanterat senare.

Kontrollera ytan

Som köpare bör du kontrollera ytan innan köp. Du får använda de källor som finns tillgängliga. Är du mycket angelägen om att den uppgivna ytan är korrekt kan du anlita särskilda firmor som gör ytuppmätningar. Ytuppgiften kan basera sig på gamla sätt att beräkna ytan.

Titta på olika dokument

Alla bostadsrättsföreningar har stadgar som i detalj reglerar just den föreningens verksamhet. Bäst är att beställa stadgarna från Bolagsverket. Det är endast den registrerade versionen som gäller.

Senast uppdaterad 2020-07-15 av Kristian Rönne.
Besöksräknare

75 614 besökare sedan 2016-09-06

Senaste nyheterna
Arkivet